W termomikszerze guakamole przygotowuje się bardzo szybko. Papryczki chili używamy opcjonalnie. Zwłaszcza, gdy dzieci mają ochotę na to danie. |
Składniki:
- Pół cytryny
- 2 duże lub 3 średnie awokado (dojrzałe)
- duży pomidor
- 20g czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- papryczka chili (bez pestek) - tylko jeśli lubisz ostry smak
- pieprz, sól - do smaku
Jak przygotować:
- Umieść skórkę obraną z cytryny w naczyniu miksującym i rozdrobnij:
- Ustawienia: czas: 5 sekund, obroty - 7
- dodaj obrane i pozbawione pestki awokado, wyciśnij cytrynę i dorzuć pozostałe składniki. Wymieszaj.
- Ustawienia: czas: 5-10 sekund, obroty - 5 (aż uzyskasz pożądaną konsystencję)
Najlepiej zjadać od razu, żeby nasze guakamole nie ściemniało. Jeśli chcesz przechowywać w lodówce, to zamknij w szczelnym pudełku lub owiń miseczkę folią. Ograniczenie dostępu powietrza opóźni ciemnienie potrawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz