środa, 30 listopada 2016

Guakamole

W termomikszerze guakamole przygotowuje się bardzo szybko. Papryczki chili używamy opcjonalnie.
Zwłaszcza, gdy dzieci mają ochotę na to danie.


Składniki:




  • Pół cytryny
  • 2 duże lub 3 średnie awokado (dojrzałe)
  • duży pomidor
  • 20g czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili (bez pestek) - tylko jeśli lubisz ostry smak
  • pieprz, sól - do smaku

Jak przygotować:





  • Umieść skórkę obraną z cytryny w naczyniu miksującym i rozdrobnij:
  • Ustawienia: czas: 5 sekund, obroty - 7


  • dodaj obrane i pozbawione pestki awokado, wyciśnij cytrynę i dorzuć pozostałe składniki. Wymieszaj.
  • Ustawienia: czas: 5-10 sekund, obroty - 5 (aż uzyskasz pożądaną konsystencję)
Najlepiej zjadać od razu, żeby nasze guakamole nie ściemniało. Jeśli chcesz przechowywać w lodówce, to zamknij w szczelnym pudełku lub owiń miseczkę folią. Ograniczenie dostępu powietrza opóźni ciemnienie potrawy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń