Składniki:
- * duża cebula
- * 30 g oliwy lub oleju rzepakowego
- * 800 g świeżych pomidorów (ewentualnie pomidorów z puszki)
- * kostka bulionu warzywnego (lub łyżka bulionu przygotowanego w termomikserze - wg standardowego przepisu. Przypomnę go w kolejnym wpisie)
- * 10 g octu balsamicznego
- * ziemniak
- * 200 g wody
- * płaska łyżeczka soli
- * szczypta białego pieprzu do smaku
- * kilka listków bazylii (może być też suszona bazylia, kolendra lub oregano - łyżeczka wystarczy. Oczywiście ja preferuję świeże zioła, ale nie każdy ma je pod ręką).
Jak przygotować:
1. Obraną i przekrojoną na pół cebulę wrzucamy do naczynia miksującego. Dodajemy oliwę/olej
Ustawienia:
czas - 5 sekund, obroty - 5,
zgarnij ze ścianek cebulę i następnie:
czas - 3 minuty, temperatura - 100 stopni, obroty - 1
2. Dodajemy umyte i przekrojone na pół pomidory. Miksujemy.
Ustawienia: czas - 5 sekund, obroty - 5
3. Dodajemy wodę, kostkę bulionową, pokrojonego na ćwiartki ziemniaka, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. No i gotujemy wszystko.
Ustawienia: czas - 15 minut, temperatura - 100 stopni, obroty - 1
Jak wcześniej zacznie kipieć to czas można skrócić odrobinkę. Ale raczej nie gotować krócej niż 12 minut.
4. Po ugotowaniu dodać zioła and zmiksować wszystko.
Ustawienia: czas - 40 sekund, obroty - zwiększamy stopniowo do maksymalnych.
Modyfikacje. Możemy dodać do kroku pierwszego też ząbek lub dwa czosnku. Choć nie każdy go akceptuje w pomidorówce. Jak ktoś woli pomidorówkę ze śmietaną, to też można dodać 150-200 g przed zmiksowaniem (żeby się nie zwarzyła do miszeczki ze śmietaną nalać trochę zupy, a potem wlać to do naczynia miksującego).
Z tego przepisu zupki wystarczy na cztery porcje. Smacznego!!!
Zapraszamy również do polubienia profilu na FB thermomix pomidorowa zupa pyszna rewelacja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz