sobota, 26 listopada 2016

Krem waniliowy

W tej wersji do kremu dodane są płatki żurawinowe. Ich kwaskowaty posmak łamie słodycz. Możesz spokojnie eksperymentować z innymi dodatkami. Pamiętaj, żeby za długo nie gotować kremu, bo przypalisz swój termomikser.

To jest jedno z odkryć sezonu. Przepis mojej babci przystosowany do termomikserów. Pyszny krem, który na dodatek można przygotowywać w róznych wersjach smakowych. Wystarczy pod koniec gotowania dodać rozpuszczalnego kakao i już jest czekoladowy, kawy - kawowy czy też rodzynek, żurawiny i co tam sobie jeszcze wymyślisz. Ale w wersji z tego przepisu ma smak waniliowy.
Możesz go podawać jako deser. Możesz (zanim stężeje) wykorzystać jako krem do ciast. No to przechodzimy do przepisu.

Skladniki:

  • 800g mleka
  • 2 jajka
  • 50g mąki
  • 150g cukru (wolisz mniej słodkie, wsypujesz mniej)
  • 15g cukru waniliowego (1 paczuszka)

Jak przygotować:
  • Umieszczasz wszystkie składniki w naczyniu miksującym i gotujesz mieszając.
  • Ustawienia: czas - 9 minut, temperatura - 90 stopni, obroty - 3
  • Po sygnale możesz wrzucić wybrane dodatki i wymieszać:
  • Ustawienia: czas - 30 sekund, obroty - 3
Ciepły krem wyłóż do szklaneczek, miseczek lub użyj jako dodatku do przełóżenia ciasta. Gdy ostygnie stężeje - wtedy można podawać, choć znam takich, którzy wcinają go na ciepło. I nie narzekają 😉








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń