W tej wersji do kremu dodane są płatki żurawinowe. Ich kwaskowaty posmak łamie słodycz. Możesz spokojnie eksperymentować z innymi dodatkami. Pamiętaj, żeby za długo nie gotować kremu, bo przypalisz swój termomikser. |
To jest jedno z odkryć sezonu. Przepis mojej babci przystosowany do termomikserów. Pyszny krem, który na dodatek można przygotowywać w róznych wersjach smakowych. Wystarczy pod koniec gotowania dodać rozpuszczalnego kakao i już jest czekoladowy, kawy - kawowy czy też rodzynek, żurawiny i co tam sobie jeszcze wymyślisz. Ale w wersji z tego przepisu ma smak waniliowy.
Możesz go podawać jako deser. Możesz (zanim stężeje) wykorzystać jako krem do ciast. No to przechodzimy do przepisu.
Skladniki:
- 800g mleka
- 2 jajka
- 50g mąki
- 150g cukru (wolisz mniej słodkie, wsypujesz mniej)
- 15g cukru waniliowego (1 paczuszka)
Jak przygotować:
- Umieszczasz wszystkie składniki w naczyniu miksującym i gotujesz mieszając.
- Ustawienia: czas - 9 minut, temperatura - 90 stopni, obroty - 3
- Po sygnale możesz wrzucić wybrane dodatki i wymieszać:
- Ustawienia: czas - 30 sekund, obroty - 3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz