czwartek, 17 listopada 2016

Kremowa pieczarkowa

Zupka, która jest łagodna w smaku i bardzo trafia w gusta dzieciaków, ale oczywiście nie tylko. 
Składniki:

  • 1 cebula
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 300 g pieczarek
  • 30 g mąki
  • 400 g wody
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 150 g mleka
  • 150 g śmietany
  • kolendra lub pietruszka
  • sól i pieprz



Jak przyrządzać:


  • Cebulę przekrój na pół i wrzuć do naczynia miksującego. Poszatkuj.
  • Ustawienia: czas - 5 sekund, obroty - 5
  • Zgarnij kopystką cebulę ze ścianek, a potem dodaj oliwę
  • Ustawienia: czas - 2 minuty, temperatura - 100 stopni, obroty - 1

  • Dodaj mąkę i wymieszaj stale podgrzewając
  • Ustawienia: czas - 2 minuty, temperatura - 100 stopni, obroty - 1

  • Dorzuć grzyby i wymieszaj ciągle podgrzewając
  • Ustawienia: czas - 2 minuty, temperatura - 100 stopni, obroty - 3

  • Dolej wodę, kostkę bulionu, mleko oraz sól i pieprz (do smaku, ja daję pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu)
  • Ustawienia: czas - 10 minut, temperatura - 100 stopni, obroty - 2

  • Dodaj śmietanę oraz kolendrę lub pietruszkę i wymieszać
  • Ustawienia: czas - 30 sekund, obroty - 8

Ewentualnie dopraw zgodnie z gustem, choć myślę, że nie trzeba będzie :)

I smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń