Składniki:
- 1 cebula
- 20 g oliwy z oliwek
- 300 g pieczarek
- 30 g mąki
- 400 g wody
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 150 g mleka
- 150 g śmietany
- kolendra lub pietruszka
- sól i pieprz
Jak przyrządzać:
- Cebulę przekrój na pół i wrzuć do naczynia miksującego. Poszatkuj.
- Ustawienia: czas - 5 sekund, obroty - 5
- Zgarnij kopystką cebulę ze ścianek, a potem dodaj oliwę
- Ustawienia: czas - 2 minuty, temperatura - 100 stopni, obroty - 1
- Dodaj mąkę i wymieszaj stale podgrzewając
- Ustawienia: czas - 2 minuty, temperatura - 100 stopni, obroty - 1
- Dorzuć grzyby i wymieszaj ciągle podgrzewając
- Ustawienia: czas - 2 minuty, temperatura - 100 stopni, obroty - 3
- Dolej wodę, kostkę bulionu, mleko oraz sól i pieprz (do smaku, ja daję pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu)
- Ustawienia: czas - 10 minut, temperatura - 100 stopni, obroty - 2
- Dodaj śmietanę oraz kolendrę lub pietruszkę i wymieszać
- Ustawienia: czas - 30 sekund, obroty - 8
Ewentualnie dopraw zgodnie z gustem, choć myślę, że nie trzeba będzie :)
I smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz