piątek, 25 listopada 2016

Nuggetsy z kurczaka

To smakuje dzieciom, dobre też jako szybkie danie.


Składniki:

  • 100g bułki tartej (możesz zrobić z czerstwego pieczywa)
  • 200g filetów z piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 20g masła
  • sól, pieprz


Jak przygotować:


  • Jeśli nie masz tartej bułki, zetrzyć w termomikerze czerstwe pieczywo. Posłuży do panierowania kurczaka
  • Ustawienia: czas -15 sekund, obroty - 7
  • Bułkę przesyp na duży talerz, a w naczyniu ksującym umieść pokrojonego na mniejsze części kurczaka, dodaj sól i pieprz. Pokrój go w termomikserze na kawałeczki.
  • Ustawienia: czas - 30 sekund, obroty - 5
  • Kurczaka odłóż na talerz, a do naczynia miksującego wrzuć jajka i rozmieszaj
  • Ustawienia: czas - 10 sekund, obroty - 7


  • Z kawałków kurczaka formuj nuggetsy (nie za duże) i panieruj zamaczając najpierw w jajku, potem w bułce tartej, znowu w jajku i znowu w bułce (panierka będzie trwalsza)
  • Rozgrzej olej na patelni, włóż na nią nuggetsy i smaż ok. 10 minut odwracając, żeby się nie przypaliły
  • Podawaj ciepłe, najlepiej z ulubionym sosem.
Smacznego!

A może na deser ciasto pomarańczowe?

Inne przepisy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń