To smakuje dzieciom, dobre też jako szybkie danie.
Składniki:
- 100g bułki tartej (możesz zrobić z czerstwego pieczywa)
- 200g filetów z piersi kurczaka
- 2 jajka
- 20g masła
- sól, pieprz
Jak przygotować:
- Jeśli nie masz tartej bułki, zetrzyć w termomikerze czerstwe pieczywo. Posłuży do panierowania kurczaka
- Ustawienia: czas -15 sekund, obroty - 7
- Bułkę przesyp na duży talerz, a w naczyniu ksującym umieść pokrojonego na mniejsze części kurczaka, dodaj sól i pieprz. Pokrój go w termomikserze na kawałeczki.
- Ustawienia: czas - 30 sekund, obroty - 5
- Kurczaka odłóż na talerz, a do naczynia miksującego wrzuć jajka i rozmieszaj
- Ustawienia: czas - 10 sekund, obroty - 7
- Z kawałków kurczaka formuj nuggetsy (nie za duże) i panieruj zamaczając najpierw w jajku, potem w bułce tartej, znowu w jajku i znowu w bułce (panierka będzie trwalsza)
- Rozgrzej olej na patelni, włóż na nią nuggetsy i smaż ok. 10 minut odwracając, żeby się nie przypaliły
- Podawaj ciepłe, najlepiej z ulubionym sosem.
A może na deser ciasto pomarańczowe?
Inne przepisy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz