Składniki:
Ciasto:
- Pół kostki masła
- 100 g cukru trzcinowego (od biedy może być zwykły)
- 130 g syropu klonowego lub płynnego miodu
- 1 żółtko
- łyżeczka imbiru w proszku (lub kilka plasterków świeżego - zależy od gustu)
- płaska łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- rozduszone ziarenko ziela angielskiego
- łyżka sody oczyszczonej
- 370 g mąki
- 2 białka
- 400g cukru (lub gotowego pudru)
- odrobina soku z cytryny (kilka kropli)
Jak przygotować:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
- Cukier, syrop, masło, imbir, gałkę, cynamon i ziele umieszczamy w naczyniu miksującym i mieszamy podgrzewając
- Ustawienia: czas - 5 min , temperatura - 50 stopni, obroty - 2
- Dodajemy żółtko i mieszamy
- Ustawienia: czas - 3 sekundy , obroty - 3
- Dorzucamy mąkę i sodę i mieszamy
- Ustawienia: czas - 10 sekund , obroty - 5 (czas można przedłużyć jeśli widzimy, że składniki się nie połączyły)
- Zagniatamy w naczyniu miksującym
- Ustawienia: czas - 2 minuty, obroty - wyrabianie ciasta
- Ciasto układamy na desce do krojenia, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut
- Po tym czasie ciasto na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy. Powinno mieć grubość jakieś 4-5 mm.
- Wycinamy foremkami do ciastek (lub kieliszkiem, szklanką, etc...) kształty ciasteczek.
- Układamy na papierze do pieczenia i do piekarnika (pamiętajmy, żeby między ciasteczkami był odstęp, bo przecież będą rosły). Pieczemy przez 8-10 minut.
- Po tym czasie wykładamy do wystygnięcia. Najlepiej ułożyć pierniczki na kratce, żeby powietrze miało do nich swobodny dostęp.
- Gdy pierniczki wystygną, lukrujemy, a lukier przygotowujemy tak:
cukier wsypujemy do naczynia miksującego i ścieramy na puder - Ustawienia: czas - 20 sekund, obroty - 9
- Ustawienia: czas - 1 minuta, obroty - 3
Smacznego! I Radosnych Świąt :)
🎄🎄🎄🎄🎄
🎄🎄🎄🎄🎄
czy można zamiast syropu użyć miodu?
OdpowiedzUsuń