sobota, 12 listopada 2016

Ciasto pomarańczowe. Coś innego

Ciasto marchewkowe z ostatniego przepisu robi na naszych kubkach smakowych doskonałe wrażenie, ale nie wszyscy są fanami marchwi na słodko. Zatem dla tych, którzy wolą w wypiekach nutkę smaku owocowego i to smaku owoców południowych, proponuję ciasto pomarańczowe. Po wypieczeniu ma piękną brązową skórkę i złocisty miąższ. I cudownie pachnie.



Składniki:
* 1 pomarańcza, dokładnie umyta
* Kostka masła
* 300 g mąki (typu 450, tortowa, etc...)
* 3 jajka
* 200 g cukru
* Łyżeczka proszku do pieczenia
* Łyżeczka sody
* Pół łyżeczki soli


Jak przygotować:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Pomarańczę kroimy na ćwiartki (nie obieramy ze skórki)
i wrzucamy razem z pokrojoną na mniejsze części kostką masła do naczynia miksującego.
Mieszamy/kroimy w TM.

Ustawienia: czas - 7 sekund, obroty - 8

Dorzucamy pozostałe składniki

Ustawienia: czas - 1 minuta, obroty - 4 wsteczne (mieszanie)

Wlewamy naszą mieszankę do okrągłej formy do pieczenia (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia 

I pieczemy ok. 55 minut

Trzeba pamiętać, żeby po wypieczeniu nie wyjmować od razu ciasta z piekarnika, bo może opaść.
Najlepiej po wyłączeniu piekarnika, uchylić jego drzwiczki, żeby stopniowo obniżyć temperaturę.

Smacznego!
I jak zwykle zachęcam do polubienia fanpage'a na FB

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń