Zrobić puree? Nic prostszego. Gotujesz ziemniaki. Potem je rozgniatasz z odbrobiną masła. Gotowe. Można tak. Ale ja proponuję Ci dziś spróbować wykorzystać Twój termomikser, żeby zrobić ziemniaczki, które zachwycą domoników. I gości.
Składniki:
* 750 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
* 500 g wody
* pół łyżeczki soli
* łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego z termomiksa
lub
przyprawy typu Warzywko/Jarzynka/Vegeta
* 50 g masła
* 150 g mleka
Jak przygotować:
Do naczynia miksującego nalej wodę, ziemniaki wrzuć do koszyczka do gotowania i umieść w naczyniu miksującym. Gotuj.
Ustawienia: czas - 20 minut , temperatura - najwyższa (w TM - Varoma),
obroty - mieszanie lub 2)
Jeśli ziemniaki po 20 minutach nie są miękkie, pogotuj wodę jeszcze trochę.
A gdy już miękkie są, to:
wylej wodę z naczynia miksującego,
załóż w nim mieszadło-motylek,
przesyp tam ziemniaki z koszyczka,
a potem dodaj sól, mleko, masło i przyprawę. Wymieszaj.
Ustawienia: czas - 10 sekund, obroty - 4.
Koniec. Gotowe. Od razu podawaj na stół, żeby nie wystygły.
Smacznego!!!
#ziemniaki #puree #mniam
A na deser ciasto pomarańczowe?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz