Popołudniowa Toskania. Widok na Monte Amiata. To tutaj stary Toskańczyk podzielił się z nami przepisem na pizzę |
Kochamy pizzę. W poszukiwaniu przepisu idealnego na ciasto wybraliśmy się nawet do Włoch. Oczywiście w restauracjach nikt nie chciał nam zdradzić przepisu na ciasto idealne. Absolutnie najgenialniejszą pizzę ever jedliśmy w skromnej pizzeri w maleńkiej miejscowości Bagno Vignoni pod Pienzą. I choć tutaj również na pytania o skład ciasta odpowiedział nam tajemniczy uśmiech, to z życzliwymi radami pospieszył jeden z gości pizzeri. Starszy Toskańczyk opowiedział nam jak za młodu pracował w pizzeri w Neapolu. I podał przepis na ciasto, które po przyjeździe do domu robiliśmy wielokrotnie. Najpierw "ręcznie", potem z termomiksem. Nic nadzwyczajnego. Najprostszy skład. Ale istotą pizzy jest to, że ma być potrawą prostą. Dla każdego.
Doskonałe ciasto na pizzę. Przepis Toskańczyka
Składniki:
* 500 g mąki typu 550 (a najlepiej 00, ale nie wszędzie się ją kupi)
* 10 g drożdży z paczki (lub 50 g świeżych)
* łyżeczka soli
* łyżeczka cukru
* 250 g wody
Jak przygotować:
Gdy masz drożdże w proszku, to po prostu wrzuć wszystkie składniki do naczynia miksującego i wymieszaj (jeśli świeże drożdże to lepiej rozpuść je najpierw w wodzie z cukrem, a potem dorzuć pozostałe składniki i wyrób ciasto).
Ustawienia: obroty - 4, czas - 15 sekund
Łopatką (kopystką) zgarnij ciasto ze ścianek naczynia do miski, a następnie wyrabiaj
Ustawienia: Program - Wyrabianie, czas - 4 minuty
Wyciągnij ciasto i włóż je do miski posmarowanej oliwą, trzymaj pod przykryciem w ciepłym miejscu. Najlepiej ok. godziny. Jak bardzo Ci się spieszy, możesz trochę skrócić ten czas :)
Podziel ciasto na cztery mniejsze kulki i odłóż je jeszcze na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni i posmaruj oliwą blachę lub formę do pizzy.
Uformuj w formie/na blasze pizzę i posyp ulubionymi składnikami.
Wstaw do piekarnika na 10 minut.
Ważne! Ser mozarella dodajemy dopiero pod koniec pieczenia.
PS Na zdjęciu zamiast ciasta fotka, którą zrobiła Miśka w Toskanii. Bo jak wygląda ciasto na pizzę każdy z nas wie :)
Zobacz inne Przepisy na Pięć Gwiazdek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz