piątek, 11 listopada 2016

Marchewkowe ciasto. Dla Agnieszki

Pierwsza dedykacja z najserdeczniejszym pozdrowieniem i przeprosinami, że to trwało tak długo. Na profilu FB zamieściłem przechwałki, że podam przepis na cokolwiek,
"na żądanie". Z dedykacją. No i Agnieszka - świeżo upieczona użytkowniczka termomiksera poprosiła o coś dla początkującego... NIc prostszego - pomyślałem, takich przepisów są setki. No właśnie. Ale co tu wybrać, żeby nie było banalnie. Żeby Agi nie zniechęcić ;)

Po kilku dniach namysłu wybór padł na ciasto marchewkowe. Sezonowe. Akurat na czasie. Wcale nie jest przepisem najprostszym. Ale w termomiksie nic nie jest skomplikowane ;) Wystarczy trzymać się sprawdzonych receptur. 




Ciasto marchewkowe to częsty gość w naszym domu. Szczególnie jesienią. Można je zrobić na różne sposoby, ale ten przepis podbija podniebienia niemal wszystkich. Warto sprawdzić.

Składniki:


Ciasto:
400 g marchewki
250 g orzechów włoskich
200 g mąki pszennej
2 jajka
200 g cukru (lub 250 g cukru trzcinowego)
160 g oliwy z oliwek
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka esencji waniliowej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 ziarenko (roztarte) ziela angielskiego

Lukier:
200 g cukru pudru (możesz zrobić w termomikserze ze zwykłego cukru lub z trzcinowego)
100 g serka homogenizowanego
50 g masła
1 łyżeczka soku z cytryny


Jak przygotować:

1. Piekarnik nagrzej do 185 stopni.

2. Włóż orzechy do naczynia miksujacego i rozdrobnij
Ustawienia: czas - 4 sekundy, obroty - 9. 
Przesyp orzechy do miseczki

3. Włóż marchew do naczynia miksujacego i poszatkuj
Ustawienia: czas - 4 sekundy, obroty - 5. 
Wysyp do miseczki.

4. Do naczynia miksującego włóż jajka, cukier, oliwę i zmiksuj
Ustawienia: czas - 5 sekund, obroty - 5.

5. Dodaj esencję waniliową, cynamon, gałkę, roztarte ziele angielskie, sól, mąkę i sodę do naczynia miksującego i wymieszaj.
Ustawienia: czas - 10 sekund, obroty - 5.

6. Dodaj poszatkowaną wcześniej marchew i zmielone orzechy i wymieszaj
Ustawienia: czas - 15 sekund, obroty - 2 (a w oryginalnym TM: wsteczne).

7. Okrągłą formę (średnica 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. 
Piecz 75 minut.

Przygotuj polewę:
wymieszaj puder, serek, masło i sok cytrynowy w naczyniu miksującym.
Ustawienia: czas - 20 sekund, obroty - 6.
Polewę nałóż na ciasto, gdy wystygnie.

No i smacznego!!!


#Marchewka #Ciasto #Termomiksery #Thermomix #Przepisy #MyGodJakieToSmaczne :)

Przepisy na Thermomix

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń