Ciasto z bananów nazywane czasami bananowym chlebem jest proste i szybkie do przyrządzenia. Tutaj podaję je w wersji z wiórkami kokosowymi, które nadają naszemu wypiekowi ciekawego smaku.
Wiórki kokosowe doskonale komponują się ze smakiem bananów |
Składniki:
- 40g masła
- 180g brązowego cukru
- 230g bananów (3-4 banany)
- 1 jajko
- 250 grams mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka
- 50g wiórków kokosowych
Jak przygotować:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem)
- Banany, cukier i jajko umieść w naczyniu miksującym
- Ustawienia: czas - 10 sekund, obroty - 5
- Dodaj mąki, proszku do pieczenia, wiórków kokosowych i mleka i zamieszaj
- Ustawienia: czas - 5 sekund, obroty - 5
- Wlej ciasto do formy (chlebowej) i umieść w nagrzanym piekarniku
- Piecz 45-50 minut (w zależności od piekarnika czas może być nieco krótszy lub dłuższy)
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz