To propozycja dla osób lubiących potrawy pikantne. Świetna na jesienne, chłodne dni - bardzo rozgrzewa, a za sprawą imbiru, kurkumy, papryki, pieprzu cayenne i czosnku może nawet pomóc nam przy pierwszych objawach przeziębienia. Dodatkową wartością jest kasza jaglana, którą dodajemy do naszej zupy i jej prozdrowotnych właściwościach nikogo już nie trzeba przekonywać.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 10g imbiru
- ok.100g pora
- 40g oleju
- 500g wody
- 100g przepłukanej kaszy jaglanej
- kostka rosołowa lub łyżeczka koncentratu bulionu z termomiksera
- 10g masła
- 50g śmietany
- kurkuma, pieprz cayenne, sól - po pół łyżeczki (cayenne należy dać mniej, jeśli nie lubisz pikantnych dań)
- obowiązkowo dla mięsożerców - kiełbasa krakowska lub inna o zdecydowanym smaku
Jak przygotować:
- 1. Cebulę kroimy na połówki, czosnek i imbir również na mniejsze części. Wrzucamy wszystko do naczynia miksującego. Rozdrabniamy.
- Ustawienia: czas - 3 sekundy, obroty - 5
- 2. Zgarniamy kopystką rozdrobnione składniki ze ścianek naczynia miksującego dodajemy 40g oleju i dusimy.
- Ustawienia: czas - 2 minuty, temperatura - 100 stopni, obroty - 2
- 3. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i por pokrojony w plasterki. Dorzucamy do tego kaszę jaglaną (wcześniej ją przepłukujemy zimną wodą), wlewamy wodę i dodajemy kostkę rosołową, Gotujemy.
- Ustawienia: czas - 15 - minut, temperatura - 100 stopni, obroty - 2 wsteczne
- 4. Dodajemy masło, śmietanę, kurkumę, sól i cayenne (na czubku łyżeczki jeśli boisz się, że będzie za ostro) i mieszamy.
- Ustawienia: czas - 1 minuta, obroty - 3 wsteczne
- 5. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę i od razu podajemy
Smacznego! Na pewno Was rozgrzeje.
Dziękuję za przepis. Naprawdę świetny. Ja wolę ostre smaki, więc dałam pół łyżeczki cayenne i było w sam raz. Myślę sobie, że można spróbować do taj zupy dorzucić krewetki. Proszę pomyśleć nad takim przepisem :) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuń