Sposób, żeby zaskoczyć gości pizzą inne niż wszystkie.
Cała tajemnica polega na tym, że po przygotowaniu kulek ciasta (patrz przepis), należy je uformować w okrągły placek, na środku od miseczki lub talerzyka małego zaznaczyć okrąg i przez jego środek wykonać osiem cięć nożem na krzyż (tak jak się kroi pizzę). Potem na brzegach (nieprzekrojonych) umieścić sos, nadzienie, a ten nasz pocięty środek pizzy wyłożyć na boki, na nadzienie. Co tu dużo pisać. Lepiej zobaczyć :)
Efekt finalny wygląda tak:
Samo ciasto najlepiej przygotować z tego, klasycznego, wypróbowanego przepisu ("Przepis Toskańczyka")
Składniki:
- 500 g mąki typu 550 (a najlepiej 00, ale nie wszędzie się ją kupi)
- 10 g drożdży z paczki (lub 50 g świeżych)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 250 g wody
Nadzienie (przykładowe):
Szynka, mozarella, oregano, pieczarki lub, co tam sobie wymarzysz :)
Szynka, mozarella, oregano, pieczarki lub, co tam sobie wymarzysz :)
Jak przygotować:
Gdy masz drożdże w proszku, to po prostu wrzuć wszystkie składniki do naczynia miksującego i wymieszaj (jeśli świeże drożdże to lepiej rozpuść je najpierw w wodzie z cukrem, a potem dorzuć pozostałe składniki i wyrób ciasto).
Ustawienia: obroty - 4, czas - 15 sekund
Łopatką (kopystką) zgarnij ciasto ze ścianek naczynia do miski, a następnie wyrabiaj
Ustawienia: Program - Wyrabianie, czas - 4 minuty
Wyciągnij ciasto i włóż je do miski posmarowanej oliwą, trzymaj pod przykryciem w ciepłym miejscu. Najlepiej ok. godziny. Jak bardzo Ci się spieszy, możesz trochę skrócić ten czas :)
Podziel ciasto na cztery mniejsze kulki i odłóż je jeszcze na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni i posmaruj oliwą blachę lub formę do pizzy.
Ciasto rozciągnij na blaszce (posmaruj ją olejem lub wyłóż papierem do pieczenia, nałóż nadzienie.
Piecz około 10 minut. Im cieńsze ciasto, tym krócej.
Ciasto rozciągnij na blaszce (posmaruj ją olejem lub wyłóż papierem do pieczenia, nałóż nadzienie.
Piecz około 10 minut. Im cieńsze ciasto, tym krócej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz