sobota, 31 grudnia 2016

Pozbywamy się śladów przypaleń

Zdarza się, że w naszym naczyniu miksującym pojawiają się brązowe ślady przypalenia.To nic strasznego. Wcale nie musimy rozkręcać urządzenia, wyjmować noży i szorować dna. Tym bardziej, że grozi to porysowaniem miski. Oto dwa proste sposoby pozbycia się przypaleń i brązowych przybrudzeń.





Sposób pierwszy. Soda w akcji.


Wsyp na dno naczynia miksującego dwie, trzy łyżki sody oczyszczonej, dolej odrobinę wody (1/4 szklanki) i zmiksuj porządnie

Ustawienia: obroty - 8, czas - 10 sekund

Odczekaj 10 minut i dopiero potem oczyść szczoteczką (tylko nie o bardzo twardym włosiu!) i przepłucz wodą. 



Sposób drugi. Na cytrynkę


Przekrojoną na pół cytrynę umieść w naczyniu miksującym i zmiksuj

Ustawienia: obroty - 8, czas - 10 sekund

Potem kopystką zgarnij cytrynę ze ścianek, dodaj 400g wody i zagotuj 

Ustawienia: temperatura - max, obroty - 3-4, czas - 10-15 minut

Potem jak w sposobie pierwszym: szczoteczka i przepłukanie wodą


Udanego pucowania :)

(tm)

1 komentarz:

  1. Your style is unique in comparison to other folks I have read stuff from.
    Many thanks foor posting when you have the opportunity, Guess
    I'll just bookmark this blog.

    OdpowiedzUsuń

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń