Jeśli możesz kupić dynię, nie zastanawiaj się. Zrobisz z niej pyszną zupę. I to w różnych wariantach.
Składniki:
- 700g dyni
- 1 cebula
- 500 g wody
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 50 g śmietany
- 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz - po szczypcie
- Uwaga! Możesz dodać kawałek imbiru i łyżkę miodu. Wtedy zupa zmieni smak, będzie słodsza, ale też ostrzejsza. Warto spróbować.
Jak przygotować:
- 1. Usunąć z dyni miąższ, pestki i skórę, pokroić na mniejsze kawałki.
- 2. Do naczynia miksującego wrzucamy przekrojoną na pół cebulę i rozdrabniamy (w opcji z imbirem dodajemy go w tym punkcie)
- Ustawienia: czas - 5 sekund, obroty - 5
- 3. Dodać pokrojoną dynię, wodę, kostkę bulionu. Gotuj.
- Ustawienia: czas - 20 minut, temperatura - 100 stopni, obroty - 2
- 4. Dodajemy śmietanę, curry, odrobinę soli i pieprzu (do smaku), i stopniowo miksujemy. Można też dodać łyżkę miodu (opcjonalnie).
Pamiętajmy, żeby na wysokie obroty w przypadku gorących potraw nigdy nie wchodzić za szybko. - Ustawienia: czas - 1 minuta, obroty - od 1 do 9
Na koniec, gdy zupa jest już nalana na talerze, możemy ozdobić ją kleksem śmietany. Można też użyć do ozdoby kilka pestek łuskanego słonecznika lub dyni.
I smacznego :)
🎃🎃🎃🎃🎃
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz