W Polsce zupa ziemniaczana nie cieszy się szaloną popularnością, a szkoda, bo jej smak wcale nie jest tak mało wyszukany jak część z nas to sobie wyobraża. Dziś jeden z przepisów, w którym nasz ziemniak, kartofel, pyra odgrywa rolę główną, ale są też aktorzy drugoplanowi z porem i cebulką na czele.
Składniki:
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 pory
- 1 cebula
- 20g masła
- 20g gęstej śmietany
- 500g wody
- 300g mleka
- 1 kostka bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować:
- Ziemniaki obieramy, cebulę kroimy na ćwiartki, a pora na plasterki.
- Wkładamy cebulę i pora do naczynia miksującego i szatkujemy:
- Ustawienia: czas - 5 sekund, obroty - 5
- Dodajemy masło i podsmażamy
- Ustawienia: czas - 2 minuty, temperatura - 90 stopni, obroty - 2/wsteczne
- Nalewamy wodę, wrzucamy pokrojone w ćwiartki ziemniaki i kostkę rosołową
- Ustawienia: czas - 20 minut, temperatura - 120 stopni (Varoma w TM), obroty - 1/wsteczne
- Po tym czasie dolewamy mleko, śmietanę, dodajemy soli i pieprzu, a następnie miksujemy
- Ustawienia: czas - 40 sekund, obroty - 8
Proste i smaczne.
Pozdrowienia dla wszystkich termomiksfanów :)
Przepisy na inne zupy znajdziesz tutaj
A co z ziemniakami? Ani słowa o tym co z nimi zrobić po obraniu i pokrojeniu ;)
OdpowiedzUsuńMam takie pytanie - a kiedy dodajemy ziemniaki? :)
OdpowiedzUsuńZiemniaków nie dodajemy :D
OdpowiedzUsuńTo jest pierwsza w świecie zupa ziemniaczana bez ziemniaków :)
A poważnie: dzięki za zwrócenie uwagi na ten szczegół dość istotny. Już znalazły się ziemniaczki na właściwym miejscu. Pozdrowienia :)
Ziemniaków nie dodajemy :D
OdpowiedzUsuńTo jest pierwsza w świecie zupa ziemniaczana bez ziemniaków :)
A poważnie: dzięki za zwrócenie uwagi na ten szczegół dość istotny. Już znalazły się ziemniaczki na właściwym miejscu. Pozdrowienia :)