piątek, 13 stycznia 2017

Gorąca czekolada


Rozgrzeje Cię w zimne dni i doda energii. Jest prosta w przygotowaniu.

Masz pod ręką tabliczkę czekolady? Masz w lodówce trochę mleka? Podaruj sobie napój, którym możesz delektować się, gdy na dworze ziąb, ale i w letnie wieczory.


Składniki:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 600g mleka 2 proc.
  • 10g cukru (najlepiej pudru) lub płaska łyżka miodu
Jak przygotować:
  • wrzuć połamaną na kawałki czekoladę do naczynia miksującego i zmiksuj
     Ustawienia: czas - 10 sekund, obroty - 6
  • załóż motylek, dodaj mleko i cukier/miód  i zagotuj
     Ustawienia: czas - 6-8 minut, temperatura - 90 stopni, obroty - 2

Nalej do kubeczka i ciesz się smakiem Twojej gorącej czekolady. Jeśli chcesz przed zagotowaniem możesz też dorzucić malutki plasterek imbiru, a jak wolisz słodycz na ostro - maleńką szczyptę pieprzu cayenne.

(ag)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń