Coś dla lubiących eksperyment y w kuchni. Co prawda głównym składnikiem "stałym" są tu marchew i jabłka, ale używamy też soku pomarańczowego, który niebagatelnie wpływa na smak konfitury.
Składniki:
- 300g marchewki obranej i pokrojonej na kawałki
- 300g jabłka, obranego i pokrojonego na kawałki
- 300g soku pomarańczowego
- Odrobina startej skórki pomarańczy
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500g cukru żelującego 2:1
Jak przygotować:
Obraną marchew i jabłka wrzucamy do naczynia misującego i mielimy drobno
Ustawienia: czas - 10 sekund, obroty - 8
Dodajemy pozostałe składniki i króko mieszamy
Ustawienia: czas - 8 sekund, obroty - 4
Następnie gotujemy wszystko
Ustawienia: czas - 12-14 minut, temperatura - 100 stopni, obroty - 4
Po zagotowaniu jeszcze raz miksujemy
Ustawienia: czas - 10 sekund, obroty - 8
Gorące nakładmy do słoików, zakręcamy, stawiamy je do góry dnem i czekamy aż ostygnie.
Gotowe. Jeśli ktoś chce eksperymentować do można dorzucić odrobinę cynamonu (trochę "przybrudza" naszą konfiturę).
Doskonale smakuje z bagietkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz