poniedziałek, 23 stycznia 2017
Tarta z boczkiem, szpinakiem i mascarpone
Dziś proponuję Wam coś, co w naszym domu zdobyło popularność od pierwszego podania :) Wytrawna tarta do przygotowania której wykorzystujemy szpinak oraz boczek. Można oczywiście zastąpić go jakąś aromatyczną kiełbasą, a nawet szynką, choć w wersji z boczkiem - według mnie - smakuje najlepiej. No to do dzieła.
Składniki:
Ciasto
80g masła w kawałkach
1/2 łyżeczki soli
150g mąki
50g wody
Farsz250g mrożonego szpinaku (jak ktoś woli może być świeży - wtedy wystarczy 150g)
200g wędzonego boczku
3 jajka
250g serka mascarpone
70g startego sera żółtego
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować:
Piernik rozgrzewamy do 180 stopni
Ciasto
Umieść wszystkie składniki w naczyniu miksującym i wymieszaj
Ustawienia: czas - 30 sekund, obroty - wyrabianie ciasta
Następnie włącz obroty wsteczne, żeby ciasto zrobiło się trochę luźniejsze
Ustawienia: czas - 10 sekund, obroty - 2 (wsteczne)
Wyłóż ciasto na posypaną delikatnie mąką powierzchnię, rozwałkuj, ułóż w formie do tarty i odłóż w chłodniejsze miejsce na czas przygotowywania farszu.
Farsz
Odpowiednio wcześniej musisz rozmrozić szpinak (lub jak wolisz użyj liści świeżego)
Wrzuć boczek do naczynia miksującego i podsmaż
Ustawienia: czas - 5 minut, temperatura - 100 stopni, obroty - 1
Wyciągnij boczek i odłóż na talerz, a do naczynia miksującego wrzuć jajka, mascarpone, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj
Ustawienia: czas - 30 sekund, obroty - 4
Dorzuć szpinak i tarty ser żółty i znów wymieszaj
Ustawienia: czas - 1 minut, obroty - 3
A teraz czas na dorzucenie boczku i wymieszanie na obrotach wstecznych
Ustawienia: czas - 20 sekund, obroty - 3 (wsteczne)
Polej przygotowane wcześniej ciasto farszem i formę z tartą włóż do rozgrzanego piekarnika.
Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut (zależy od piekarnika).
I gotowe. Smacznego.
Uwaga! Jeśli nie masz formy do tarty, to po prostu wyłóż ciasto na zwykłą blachę, ale uformuj jego brzegi tak, żeby farsz się nie wylał. Wygląda trochę gorzej, ale smakuje tak samo dobrze ;)
Tarta z boczkiem, szpinakiem i mascarpone
Reviewed by Termomiksery. Przepisy
on
23:37
Rating: 5
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz