środa, 11 stycznia 2017

Varmix2 - test mieszadła


Jak sprawdza się termomikser bez obrotów wstecznych? Dobrze, jeśli zaoferuje coś w zamian.


Gdy po raz pierwszy zobaczyłam Varmiksa byłam rozczarowana brakiem wbudowanej wagi i obrotów wstecznych, które przydają się choćby do mieszania ciasta. Powiedzmy sobie szczerze - waga nie jest wielkim problemem. Wystarczy postawić obok małą, elektroniczną za kilkanaście złotych z funkcją tarowania i doskonale spełni swoje zadanie. A co z obrotami wstecznymi? 
Producent urządzenia poradził sobie z tym problemem w sposób dość nietypowy - dodał specjalną końcówkę mieszającą, którą stosuje się zamiast noży. Hmmmm. Trzeba było sprawdzić czy to działa.
Do testu wybrałam ciasto na pizzę z tego przepisu

Pierwszy krok do wymontowanie noża. Wystarczy przesunąć plastikowy element pod spodem naczynia miksującego i nóż wychodzi bez problemu. Potem włożyć mieszadło do ciasta i zablokować je. Miska zamienia nam się w "mieszalnicę" - żaden produkt do niej wrzucony nie zostanie teraz pocięty. Po wrzuceniu składników na pizzę można uruchomić program automatyczny "Ciasto" (Dough) - Varmix ma kilka programów wbudowanych, co jest dodatkowym plusem.
Super. Mieszadło działa. Ciasto wyrabia się dokładnie i nie ma z nim najmniejszych problemów. Co ważne - łatwo je wyjąć ręką z miski. Kto przygotowywał lepkie ciasta w innych termomikserach, ten wie, że do najprostszych zadań to nie należy - sporo ciasta zostaje pod nożami i trzeba stosować "triki", żeby je stamtąd wydłubać ;).

Mieszadło w Varmix2 zdało egzamin. Na plus trzeba zaliczyć dokładne mieszanie ciasta czy składników, których nie chcemy kroić oraz łatwość ręcznego wyjmowania ciasta z miski bez ryzyka skaleczenia.
(akn)

1 komentarz:

  1. Zaczęłam właśnie używać Varmix2 i z mieszadłem jest jeden problem, przynajmniej u mnie wystąpił- muszę się sporo namęczyć, żeby zablokować mieszadło, czyli do końca przekręcić. Z zamontowaniem noża nie ma takich problemów. Nie wiem, gdzie leży przyczyna. Udaje się ale z trudem, użyłam też smaru na te małe metalowe części, żeby na siebie naszły. Wyrabianie ciasta na pizzę faktycznie bez problemu.

    OdpowiedzUsuń

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń