Wraz z wiosną zaczyna się szparagowy sezon. Warto wypróbować przepisu na kremową zupę, która jest bardzo popularna w Niemczech. Smakuje nawet dzieciom. Sprawdzone :)
Zupa krem ze szparagów może być podana w sposób wykwintny, ale równie dobrze smakuje ze zwykłego talerza :) |
Składniki:
- 500 g obranych szparagów
- łyżka cukru
- 1000 g wody
- 30g masła
- 30g mąki
- 150g gęstej śmietany
- kostka bulionowa lub łyżka koncentratu bulionowego własnej produkcji
- płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- szczypiorek do ozdoby
Sposób przygotowania:
* Obrane szparagi kroimy na kawałki 3-4 cm
* Do naczynia miksującego wlewamy 1000g wody i dosypujemy łyżkę
cukru.
* W koszyczku do gotowania umieszczamy szparagi. Gotujemy.
Ustawienia: czas - 20 minut, temperatura - MAX, obroty -
1
* Ugotowane szparagi odstawiamy na bok, wodę przelewany do
innej miski,
* Do naczynia miksującego wrzucamy 30g masła i dosypujemy 30g mąki.
Ustawienia: czas - 3 minuty, temperatura - 100 stopni,
obroty - 1
* W czasie gdy mąka miesza się z masłem, odkładamy na bok
główki szparagów - będą nam potrzebne na samym końcu. Pozostałe części szparagów (bez główek) wrzucamy do naczynia
miksującego, w którym masło wymieszało się z mąką, dodajemy wodę od gotowania
szparagów z pierwszego kroku oraz kostkę bulionową i gotujemy ponownie.
Ustawienia: czas - 5 minut, temperatura - MAX, obroty - 1
* Dodajemy 150g śmietany, płaską łyżeczkę soli i pieprzu do
smaku. I miksujemy na krem.
Ustawienia: czas - 30 sekund, obroty - 8
* Na koniec dorzucamy główki szparagów i delikatnie mieszamy
na obrotach wstecznych
Ustawienia: 20 sekund, obroty - wsteczne (2)
Gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz