niedziela, 21 maja 2017

Słodkie bułeczki śniadaniowe

Te bułeczki idealnie nadają się na śniadanie, ale również są świetne do zabrania w podróż, na wędrówkę wakacyjną czy po prostu do szkoły, pracy i gdzie tam jeszcze sobie wymyślisz :)
Po podzieleniu ciasta na części do każdej z nich można dołożyć dodatki - do środka formowanej bułeczki można włożyć kawałki czekolady, rodzynki, suszoną żurawinę. To, co lubicie.
Bułeczki jeszcze gorące. Obłędny zapach w całym domu 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni przed pieczeniem.


Składniki:


  • 250g mleka
  • 70g masła
  • 60-70g cukru
  • 500g mąki pszennej (typu 405, 450 lub 550)
  • 40g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 torebka cukru waniliowego.


Dodatkowo, żeby bułeczki miały połysk, należy je przed pieczeniem  posmarować żółtkiem wymieszanym z trzema łyżkami mleka.

Jak przygotować:

1. Mleko, masło i cukier umieść  naczyniu miksującym i wymieszaj
Ustawienia: Czas - 3 min., temperatura - 37 stop., obroty - 3

2. Dorzuć drożdże i wymieszaj ponownie
Ustawienia: Czas - 3 min., temperatura - 37 stop., obroty - 3

3. Dołóż mąkę i resztę składników i zagniataj
Ustawienia: Czas - 5 min., obroty - 3

4. Wyjmij ciasto z miski, uformuj z niego wałek, a potem podziel na 12 części.
Z każdego kawałka uformuj bułeczkę (możesz teraz do środka włożyć czekoladę, rodzynki lub inne dodatki - według gustu).

5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść odrobinę, połóż na nią uformowane bułeczki.
Warto je posmarować żółtkiem wymieszanym z trzema łyżkami mleka.
Włóż do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika i piecz przez ok. 30 minut na jasnobrązowy kolor.

Z doświadczenia wiem, że bułeczki znikają, zanim dobrze ostygną :)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń