Po podzieleniu ciasta na części do każdej z nich można dołożyć dodatki - do środka formowanej bułeczki można włożyć kawałki czekolady, rodzynki, suszoną żurawinę. To, co lubicie.
Bułeczki jeszcze gorące. Obłędny zapach w całym domu |
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni przed pieczeniem.
Składniki:
- 250g mleka
- 70g masła
- 60-70g cukru
- 500g mąki pszennej (typu 405, 450 lub 550)
- 40g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 torebka cukru waniliowego.
Dodatkowo, żeby bułeczki miały połysk, należy je przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z trzema łyżkami mleka.
Jak przygotować:
1. Mleko, masło i cukier umieść naczyniu miksującym i wymieszaj
Ustawienia: Czas - 3 min., temperatura - 37 stop., obroty - 3
2. Dorzuć drożdże i wymieszaj ponownie
Ustawienia: Czas - 3 min., temperatura - 37 stop., obroty - 3
3. Dołóż mąkę i resztę składników i zagniataj
Ustawienia: Czas - 5 min., obroty - 3
4. Wyjmij ciasto z miski, uformuj z niego wałek, a potem podziel na 12 części.
Z każdego kawałka uformuj bułeczkę (możesz teraz do środka włożyć czekoladę, rodzynki lub inne dodatki - według gustu).
5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść odrobinę, połóż na nią uformowane bułeczki.
Warto je posmarować żółtkiem wymieszanym z trzema łyżkami mleka.
Włóż do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika i piecz przez ok. 30 minut na jasnobrązowy kolor.
Z doświadczenia wiem, że bułeczki znikają, zanim dobrze ostygną :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz