Mam nadzieję, że większości z Was przypadnie go gustu. No to zaczynamy :)
Składniki:
Ciasto:
- 20g świeżych drożdży
- 100g mąki orkiszowej z grubego przemiału (można w termomikszerze zrobić ją sobie z orkiszu)
- 400g mąki typu 405 lub 450
- 20g oleju
- 250g ciepłej wody
- Łyżeczka soli
Farsz:
- 200g żółtego sera
- 120g szynki
- 1 cebula
- 150g kwaśnej śmietany
Jak przygotować:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
(najlepiej z termoobiegiem)
- Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do naczynia miksującego, drożdże pokruszone też i wyrabiamy
- Ustawienia: czas - 2 minuty, obroty - wyrabianie ciasta
Przekładamy ciasto sporej miski i przykrywamy miskę. Nie będzie na nas długo czekać.
Niech sobie trochę podrośnie, a my zabieramy się za farsz
- Cebulę kroimi na połówki, ser na mniejsze kawałki, szynkę też i wrzucamy te składniki do naczynia miksującego.
- Ustawienia: czas - 15 sekund , obroty - 5
- Sprawdzamy czy składniki pokroiły się nam, a następnie dodajemy śmietanę i mieszamy
- Ustawienia: 30 sekund, obroty - wsteczne/3
Ciasto dzielimy na osiem równych części, formujemy z nich podłużne, płaskie bułeczki, mogą być wklęsłe w środku, bo tam nakładamy nasz farsz.
Wkładamy do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20-25 minut (do zarumienienia)
Najlepiej jeść świeże, ale nie gorące ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz