poniedziałek, 30 listopada 2020

Zupa z buraków z dodatkiem chrzanu. Coś innego niż klasyczny barszcz

 

Zupa z buraczków. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego barszczu



Jeśli chcesz spróbować przełamać kulinarne tradycję używania buraków do gotowania najbardziej klasycznej z nich potrawy - barszczu, to możesz wypróbować poniższy przepis. Zupa z buraków z dodatkiem chrzanu smakiem nawiązuje nieco do ćwikły z chrzanem.


Składniki

⚬ Cebula

⚬ 600 gr. buraków

⚬ 150 gr. ziemniaków

⚬ 1 marchewka

⚬ 50 gr. masła

⚬ 1 litr bulionu warzywnego (lub litr wody i jedna kostka rosołowa)

⚬ 100 gr. śmietany

⚬ 100 gr. tartego chrzanu

⚬ Sól, pieprz - do smaku


Sposób przyrządzania

1. Włożyć cebulę do naczynia miksującego i posiekać

Czas: 4 sek. Obroty: 5


2. Buraki, ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na duże kawałki. Posiekać w naczyniu miksującym

Czas: 5 sek. Obroty: 5


3. Dodać masło i smażyć 

Czas: 5 min. Obroty: 1


4. Dodać bulion warzywny (lub litr wody i kostkę rosołową) i gotować.

Czas: 20 min. Obroty: 1 Temperatura: 100 stopni


5. Po ugotowaniu należy zmiksować w zależności od upodobania. Jeśli chcesz czuć kawałeczki buraczków, to 

Czas: 15 sek. Obroty: 6.

Jeśli wolisz zupę-krem, to zwiększ obroty.


6. Dodać śmietanę i chrzan i krótko zagotować jeszcze raz

Czas: 3 min. Obroty: 1 Temperatura: 100 stopni

Gdy nalejesz zupę na talerze, możesz eqwentualnie ozdobić ją odbrobiną śmietany.

Jak zwykle - smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Termomiksfans

Termomiksery - wcześniej nazwa pojawiająca się jako określenie urządzeń laboratoryjnych mieszających i podgrzewających probówki. Gdy pojawił się Thermomix i jego naśladowcy, przypisać im można jedno miano wspólne - termomiksery kuchenne.

Łączna liczba wyświetleń